You are here

NOVO: ZEMLJA LOVACA NA SNOVE - GEOGRAFSKO ČITANJE HAZARSKOG REČNIKA

Jedna od najpoznatijih i najpopularnijih književnica NR Kine Danjan Čen napisala je knjigu „Zemlja lovaca na snove“, čiji podnaslov je „Geografsko čitanje Hazarskog rečnika“. Knjigu su zajedničkim snagama izdali IP „Prosveta“ i IK „Vizantija“ iz Beograda, uz svesrdnu pomoć Turističke organizacije Srbije. Prevodilac knjige je Ivana Babić, jedan od naših najboljih prevodilaca sa kineskog jezika.

Ovu knjigu Danjan Čen je napisala posle nekoliko boravaka u Srbiji, na poziv Turističke organizacije Srbije. Njena knjiga objavljena je u Kini 2016. godine i odmah stavljena na listu bestselera, a TOS je posle više članaka i dva kratka filma, koje je autorka objavila o Srbiji u kineskim medijima, proglasila spisateljku Danjan Čen za ambasadora srpskog turizma u Kini.

Knjiga Danjan Čen, izuzetno popularne autorke u NR Kini, sa milionskim tiražima, je svojevrstan omaž Srbiji, njenoj kulturi, prošlosti, ali i sadašnjosti. Knjiga je bogato ilustrovana fotografijama, od kojih je mnoge snimila sama autorka. Da bi napisala knjigu „Zemlja lovaca na snove“ Danjan Čen je proputovala delove Turske, boravila u Istanbulu, a onda prošla Srbiju tragom putovanja Milorada Pavića, dok je pisao svetski popularnu knjigu „Hazarski rečnik“.

Danjan Čen je veoma dobro upoznata sa istorijom Srbije, sa našim kulturnim blagom. Obišla je naše najpoznatije manastire, a u svojoj novoj knjizi mnogo piše o Kosovskom boju, knezu Lazaru i njegovom sinu Stefanu Lazareviću. Pošto je u Srbiju stigla vođena interesovanjem za pisca Milorada Pavića, došla je i u prostorije „Prosvete“, gde je dobila još mnogo korisnih informacija. Vrlo brzo posle toga, Danjan Čen je dobila sredstva od kineske vlade za snimanje dugometražnog dokumentarnog filma o Srbiji, pod nazivom „Tamo gde Sava teče“. U projekat se uključila i Vlada Srbije, pa je snimanje tog filma postalo prvi zajednički projekat Srbije i NR Kine. Deo filma, čak jedna trećina, govori o knjižari „Geca Kon“ i Izdavačkom preduzeću „Prosveta“.

IP „Prosveta“ je, zajedno sa „Lagunom“, 2016. godine izdala knjigu Danjan Čen „Šangajska princeza“, čiji tiraž od 3 000 primeraka je ubrzo skoro potpuno rasprodat.