You are here

POPLAVA U KNJIŽARI "GECA KON"

Knjižara «Geca Kon», kulturno dobro Republike Srbije, čiji vlasnik je IP «Prosveta», u Knez Mihailovoj 12, teško je oštećeno posle nevremena koje je zahvatilo Beograd tokom vikenda (22. i 23. 06.). Potopljene su dve velike prostorije u suterenu, u kojima se nalazi antikvarnica, priručni magacin za knjige i biblioteka «Prosvetinih» izdanja. Voda je doprla do prostorija «Prosvete» najverovatnije preko prostorija pozorišta «Boško Buha», koje je u fazi renoviranja (što se i ranije dešavalo), a na nekim mestima voda je bukvalno nadirala iz zemlje, odnosno, kanalizacije. Pozivamo sve gradske i državne institucije da nam pomognu u ovom teškom trenutku, jer sami ne možemo da izađemo na kraj sa ovom situacijom. 

Posebna opasnost leži u tome što su poplavom ugroženi noseći stubovi čitave zgrade u Knez Mihailovoj 12,  što bi moglo da ima značajne posledice. Jutros je podneta prijava Centru za vanredne situacije, a do 11 časova pre podne još se niko nije ni pojavio, ni oglasio. 

Posebno apelujemo na Ministarstvo kulture i ministra Vladana Vukosavljevića, koji je nedavno u direktnom pismu «Prosveti» jasno naglasio značaj knjižare «Geca Kon» kao kulturnog dobra od velike važnosti za srpsku kulturu. Takođe molimo gradonačelnika Zorana Radojičića da učini sve što je u njegovoj moći da se ovaj značajan objekat, inače deo Područja Knez Mihailove ulice, sačuva za budućnost. 
Pozivamo Ministarstvo privrede, pošto je IP «Prosveta» subjekt privatizacije i u nadležnosti ministarstva, da nađe način i pomogne u ovom teškom trenutku, kada je ugrožena svojina Republike Srbije.
Apelujemo i na predsednika Aleksandra Vučića i premijerku Anu Brnabić, koji su i ranije izrazili nameru da pomognu revitalizaciju knjižare «Geca Kon» da odmah deluju i nađu načina da nam pomognu, kako posle ne bi bilo kasno.