You are here

PROMOCIJA "PROSVETINIH" IZDANJA U POŽAREVCU

Izdavačko preduzeće Prosveta prenelo je deo atmosfere sa beogradskog Sajma knjiga u Požarevac. U gradskom parku, ispred spomenika Milošu Obrenoviću, predstavili smo u sredu, 25. oktobra, dela nekoliko autora iz Požarevca, Velikog Gradišta i Bratinca, čije je knjige “Prosveta” objavila 2017. godine i izložila na Sajmu knjiga. Pored njih, predstavljeno je i najnovije izdanje “Prosvete” sa rukopisom nobelovca Ive Andrića "O stranim piscima". To je verovatno poslednja Andrićeva knjiga, jer, koliko znamo, nema njegovih rukopisa koji do sada nisu bili "ukoričeni". Posebno zadovoljstvo je bilo predstavljanje knjige Ive Andrića i podsećanje na Andrićeve posete Požarevcu. 

Promociju je snimio dopisnik RTS-a iz Požarevca Novica Savić i ekipa Kostolačke TV. Dragi gosti bili su nam požarevački gimnazijalci, rukovodstvo Hora Barili, predstavnici Grada Požarevca, Gradskog muzeja iz Velikog Gradišta i Biblioteke "Vuk Karadžić" iz Velikog Gradišta. U požarevačkom parku bila je prisutna skoro celokupna uređivačka ekipa “Prosvete”.

Autori Milisav Milenković, Biljana Milovanović Živak, Novica Stokić i Novica Grujić govorili su o svojim knjigama, pesnici čitali svoje pesme, a jedino je nedostajao Života Ivanović priređivač knjige o Nikoli Miloševiću. 

Kroz zbirku “Četiri godišnja doba u Beogradu” Milisav Milenković je neosporno pokazao i dokazao još jednom svoju intelektualnu energiju na zahvalan umetnički način, napisavši čestitu zbirku pesama, a sam autor je naveo je da je zbirka nastala kao omaž gradu koji, prema njegovim rečima, predstavlja "srce Srbije". 

“A gde sam ja i zašto tu” naziv je zbirke pesama Biljane Milovanović-Živak, o kojoj je generalni direktor IP “Prosveta” Dragana Milenkovića u svojoj recenziji napisao:“Da se rodila samo koju deceniju ranije, autorka ovih pesama imala bi svoje mesto za stolom svugde tamo gde se na istom mestu nađu pisci, pesnici, kritičari, novinari… I ako ne bi imala vizit kartu, njeni stihovi predstvljali bi je i pre nego što bi negde stigla, (…) i ne bi morala da se pita “A gde sam ja i zašto tu?”, jer bi znala da je na pravom mestu i u pravo vreme.” 

Oba balkanska i Prvi svetski rat su vremenske koordinate među koje će svoje sudbine ukrstiti glavni junaci romana „Vreme stradanja“, proizašlog iz pera Novice Grujića. Dva narativna toka koja se međusobno prepliću – istorijski i lični, garantuju uzbudljivu i toplu priču o običnim ljudima čiji su svakodnevni životi prekinuti ratovima i nedaćama koja je ta katstrofa sobom donela.
Zbirku “Izabrane i nove pesme” Novice Stokića IP “Prosveta” izdala je u saradnji sa Narodnim muzejom iz Velikog Gradišta i tako nastavila sada već tradicionalnu saradnju u izdavanju knjiga autora iz tog kraja. Zbirka je zamišljena kao skup novih, ali i već objavljivanih pesama autora iza kojeg stoji već značajan pesnički opus.

Sve predstavljene knjige mogu se naći na “Prosvetinom” štandu u Hali 1 na ovogodišnjem Sajmu knjiga u Beogradu, kao i u našoj knjižari “Geca Kon” u Knez Mihailovoj 12.