You are here

PROSVETA PROSLAVILA 70. ROĐENDAN

Izdavačko preduzeće “Prosveta” svečano je u decembru 2014. godine obeležilo 70. godišnjicu neprekidnog rada, uz prisustvo brojnih urednika, pisaca, lektora, knjižara, kao i zaposlenih u našoj kući.

Svečanu besedu u čast ovog jubileja održao je profesor Filološkog fakulteta književnik i autor “Prosvete”, Mihajlo Pantić koji je istakao da "na sreću i radost srpske kulture obeležavamo jednu lepu okruglu godišnjicu, kakvih u našem opštem životu nema previše”.

On je podsetio da je na temeljima redakcije nekadašnjeg izdavača Gece Kona 14. novembra 1944. pokrenuta "Prosveta" a ubrzo zatim je Ivo Andrić, baš tu doneo rukopis romana "Na Drini ćuprija" najslavnije srpske knjige 20. veka. Ukazavši tako na samo neke od značajnih uspeha "Prosvete" za proteklih 70 godina, Pantić je konstatovao da bi samo navođenje njenih brojnih autora moglo da obuhvati podebelu knjigu koja bi bila važan sloj ovdašnjeg kulturnog pamćenja na kome nesumnjivo počiva svet.

"Istorija Prosvete je u mnogim važnim detaljima istorija moderne srpske građanske kulture i na njeno oblikovanje intelektualne i umetničke klime u vremenu između dva velika rata", podvukao je Pantić, izrazivši nadu da će "Prosveta" kao što njeno ime kaže, "prosvetliti i nadvladati tamu neizvesnih nastupajućih godina".

 Aktuelni generalni direktor "Prosvete" Dragan Milenković naveo je da je "Prosveta", iako bačena na kolena i osiromašena, uspela da zadrži velik deo svog snažnog duha, koji postoji i zrači iz zidova i atmosfere koja vlada u njoj. On je govorio o

čitavom nizu pozitivnih rezultata postignutih u toku ove godine a posebno je pohvalio privrženost ljudi koji rade u našoj kući, i njihovu snagu koja održava "Prosvetu" u životu.

 Prisutnima se na kraju zahvalio i Velimir Starčević, upravnik knjižare "Geca Kon", koji je u svom obraćanju gostima rezimirao istoriju ove izdavačke kuće od 1901. kada ju je otvorio Geca Kon, koji je do svog tragičnog kraja 1941. objavio nekoliko hiljada naslova.

Podsećamo, Izdavačko preduzeće „Prosveta“ osnovano je 14. decembra 1944. godine, kao državno preduzeće za izdavaštvo, i odmah je okupilo veliki broj najznačajnijih ličnosti jugoslovenske i srpske književnosti i kulture. Jedna od prvih knjiga koju je „Prosveta“ objavila bio je roman Ive Andrića „Na Drini ćuprija“, a za njim su sledila mnoga značajna izdanja, koja su postala osnov kulture i obrazovanja u Srbiji. Prva izdanja, sabrana dela najvećih jugoslovenskih i srpskih književnika objavljena su baš u „Prosveti“, a najznačajniji pisci, pesnici, književni kritičari bili su u njoj zaposleni.