You are here

„PROSVETA“ SPREMNA ZA SAJAM KNJIGA

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ predstaviće se na 62. beogradskom Sajmu knjiga sa oko 40 novih naslova iz ovogodišnje produkcije. Uprkos brojnim problemima sa kojima se “Prosveta” suočavala tokom ove, ali i prethodnih godina, učešće na beogradskom Sajmu knjiga ovoga puta nije se dovodilo u pitanje. Svesrdan rad na očuvanju jedne od naših najstarijih izdavačkih kuća, stvorio je uslove da “Prosveta” na ovu veliku manifestaciju kulture dođe sa novim izdanjima i novim elanom.

U jeku priprema za tradicionalni beogradski Sajam knjiga, a povodom 125 godina od rođenja našeg jedinog nobelovca Ive Andrića, IP “Prosveta” u saradnji sa Zadužbinom “Ivo Andrić”, koja je priređivač, objavljuje knjigu široj javnosti do sada nepoznatih Andrićevih eseja i zapažanja “O stranim piscima”. Izdvojeni eseji i kritike u ovoj knjizi ukazuju na jednog manje poznatog Andrićas koji je, ispitujući pojedine autore književnih pojava, pažljivo istraživao i književnu i biografsku građu i skrupulozno joj pristupao.

Pored poznatijih radova o Petrarki i Lauri, Hajneu, Mickijeviču, Strindbergu, Vitmenu, Gorkom, umetničke proze o Bajronu, publicističkih tekstova o fašizmu u Italiji i piscima koji su u to vreme delovali, u knjizi se pojavljuje gotovo nepoznat kraći tekst o Tomasu Manu iz “Jugoslovenske njive” (1925), zatim nepoznat tekst iz 1951. godine, “Dvestota godišnjica Velike enciklopedije” - o delovanju francuskih enciklopedista Voltera, Didroa, Rusoa i drugih - te nepoznat rad o Viktoru Igou.

“Prosveta” i “Fabula nostra” na Sajmu knjiga predstavljaju zajedničko izdanje, koje baca novo svetlo na naše brojne značajne istorijske ličnosti. Knjiga dr Sofije Božić pod nazivom “Jedan po jedan život (zapisi o ličnostima iz srpske istorije)” sadrži  priče o znamenitim ljudima koje su rezultat ozbiljnih istraživanja, koja, kako pokazuje iskustvo, utoljavaju žeđ za upoznavanjem negdašnje stvarnosti. Ovo je knjiga portreta značajnih srpskih ličnosti 19. i početka 20. veka iz Srbije i Hrvatske, koji su svojim radom zadužili našu političku i kulturnu scenu, od kojih su mnogi do sada bili nedovoljno predstavljeni, a neki i zaboravljeni.

Deset godina je prošlo od smrti jedinstvenog i neponovljivog profesora Nikole Miloševića, a njegova misao, njegov duh vremenom postaju sve aktuelniji, ne samo kao književnog teoretičara i mislioca, već pre svega kao prosvetitelja, koji je ostavio neizbrisive tragove u srpskoji kulturnoj istoriji. Tim povodom, „Prosveta“ predstavlja knjigu koju je priredio novinar i publicista Života Ivanović, pod nazivom „Nikola Milošević – tumač ljudske prirode i sudbine“. Zamišljena kao omaž čuvenom profesoru i filozofu, knjiga sadrži brojne tekstove koji su objavljeni upravo povodom decenije od Miloševićeve smrti, koja se navršila u januaru 2017. godine.

„Prokletstvo Vidovdanskog hrama – Zagonetka Meštrović“ prvi je roman mladog autora Uroša Tutulića, koji sa zadovoljstvom čitaocima predstavlja IP „Prosveta“. Kroz devet poglavlja Uroš Tutulić uvodi nas u svet brižljivo pisanih redova u kojima se prepliću teme iz istorije, umetnosti, kulturne i političke istorije, biografskog poniranja u širi krug manje poznatih podataka o glavnom akteru, umetniku Ivanu Meštroviću oko čijeg stvaralaštva se okreće najveći deo radnje romana.

„Prosveta“ je u saradnji sa Milom Stefanović Medigović napravila izbor iz Prіpovіjeѕtі crnogorѕkih і prіmorѕkih Stefana Mitrova Ljubiše u jednoj knjizi pod zajedničkim nazivom „Skočidjevojka“. Ova pripovetka o devojci koja je tragično okončala svoj život zbog tragične ljubavi jedna je od najlepših i najznačajnijih priča proizašlih iz pera čoveka kojga su u doba filološke kritike, kada su se pisci cenili po neposrednom znanju narodnog jezika i po unošenju folklornog elementa, nazivali "Njegošem u prozi".

“Prosveta” će na Sajmu knjiga predstaviti još nekoliko romana, ali i knjige poezije, kojima naša kuća već tradicionalno pridaje podjednak značaj. Među njima će se naći nova zbirka pesama Dragana Dragojlovića pod nazivom "Lestve patrijarha Pavla", nastalih na osnovu njegovih iskustava iz raznih prilika i kroz dugi niz godina kontakata i saradnje sa patrijarhom Pavlom. Tu su još i knjige „Svetlost budućeg dana“ Radmila Đurovića, dobitnika prestižne Brankove nagrade (zbirka „Neka druga ljubav“ 1988. godine), koji se nakon skoro tri decenije ćutanja odlučio da svoju novu zbirku objavi baš u našoj kući.

Poetska zbirka pod naslovom „Na čaju kod Ljilje Brik“, iz pera Vesne Radović, sastavljena je iz dva tematska ciklusa: prvi je posvećen ruskim pesnicima i njihovim temama, dok u drugom delu autorka peva o ruševinama ljubavi, one koja je bolno prešla iz života u uspomenu i koju pesnički subjekt doživljava i opevava kao gorki talog iskustva prošlog vremena.

IP “Prosveta” je objavila i priručnik „Govorimo kineski“ autorke Vesne Ristić, koji olakšava komunikaciju sa gostima ili poslovnim ljudima iz NR Kine. Tekst u priručniku podeljen je po oblastima, tako da je vrlo lako naći rečenice, izraze, neophodne za sporazumevanje sa gostom iz Kine – od carinskog prelaza, hotela, restorana, ali i fabrike, industrijskog postrojenja. Za korišćenje ovog priručnika nije neophodno prethodno učenje kineskog jezika.

Sva ova, ali i još mnogo starih izdanja, po kojima je "Prosveta" prepoznatiljva već više od 70 godina, možete naći na našem štandu u prstenu Hale 1 Beogradskog sajma,  ili u našoj knjižari "Geca Kon" u ulici Kneza Mihaila 12 u Beogradu. Vidimo se na Sajmu knjiga.