You are here

U SUSRET SAJMU KNJIGA

Izdavačko preduzeće „Prosveta“ predstaviće se na 64. beogradskom Sajmu knjiga sa oko 40 novih naslova iz ovogodišnje produkcije. Uprkos brojnim teškoćama koje su pratile našu kuću tokom ove godina, učešće na beogradskom Sajmu knjiga nije se dovodilo u pitanje. Svesrdan rad na očuvanju jedne od naših najstarijih izdavačkih kuća, u godini jubileja, kada obeležavamo 75. rođendan “Prosvete”, stvorio je uslove da na ovu veliku manifestaciju kulture dođemo sa novim izdanjima i novim elanom.

Knjiga “Doksat – neimar baroknog Beograda” autora Željko Vuk donosi nam kompletnu priču o Beogradu pre 300 godina i Nikoli Doksatu de Morezu, komandantu Lorenskih oklopnika i vojnom inženjeru, graditelju Beograda s početka 18. veka. General i inženjer baron Nikola Doksat de Moreze je čovek koji je osmislio i sproveo rekonstrukciju beogradskih utvrđenja u skladu sa savremenim principima ratne tehnike, zasnovanim na fortifikacijskim propisima barokne epohe – Vobanovim sistemom. Pored toga, njegov plan je postavio osnovu za dalji razvoj nove nemačke i već postojeće srpske zajednice Beograda.

Njegova tragična smrt golicala je radoznalost savremenika – Doksatova prva biografija je nastala 1757. na osnovu novinskih izveštaja, usmenih obaveštenja i nepouzdanih genealogija. Ovo interesovanje se nije smanjivalo u potonjim vekovima, jer su brojni istoričari i publicisti nastojali da odgonetnu prave razloge njegovog nesrećnog kraja.

“KunBaja” Tanje Pavišić, vodi nas u izmišljeno mesto u izmišljenom svetu koje naseljavaju izmišljeni ljudi, poput Markesovog Makonda. U ovom mikrosvetu vladaju moćni, bogati i beskrupulozni tajkuni oličeni u porodici Dangubić.

“Stvarajući svet KunBaje, autorka je koristila poznate motive iz naše bliske prošlosti i neposredne sadašnjosti, ali ih je uvek inkorporirala u izmaštane konstrukcije. Svi i sve je tu. Tajkuni obogaćeni u mutnim vremenima, ratni profiteri, pohlepni i pohotljivi sveštenici bliski vlasti, ljudi koji se nisu snašli u promenama sistema, oni koji su odustali, oni koji samo klimaju glavama i idu linijom manjeg otpora… Kao da je pisano o nama tako poznatom društvu, pa opet… “KunBaja” je roman koji možete da zavolite ili zamrzite, ali koji vas u oba slučaja neće ostaviti ravnodušnim.

U knjizi “Poruke sa Trga” Dragana Milenkovića sakupljene su poruke koje su građani Beograda i Srbije pisali na transparentima, demonstrirajući protiv bombardovanja Srbije od strane NATO-a 1999. godine. Knjiga je objavljena povodom 20-godišnjice ovog zločinačkog čina, koji nisu odobrile ni Ujedinjene nacije, ni onaj miroljubivi, veći deo sveta. Tada novinar Tanjuga, Dragan Milenković je na Trgu republike u Beogradu svakodnevno prisustvovao demonstracijama, koncertima i okupljanjima građana, koji su svojim ponašanjem, ali i porukama želeli da poruče neprijatelju da ne može da ih tako lako slomi.

“Vračev šegrt - trojanski konj održivog razvoja” Mare Knežević-Kern objašnjava nam da se svet u kome živimo menja na zaprepašćujuće opasan i ružan način. Korporativni totalitarizam prodro je u sve pore života, izobličujući i devastirajući ne samo društva u kojima živimo, već i najtemljenije izvore opstanka kao što su voda, zemlja i vazduh. Korporativna "zelena magla" nadvijena je nad našim poljima, rekama i nebeskim svodom, u cilju uspostavljanja planetarne kontrole nad oranicama, semenom, vodom i vazduhom.

Upravo na ovo već godinama upozorava novinarka i spisateljica Mara Knežević Kern. Iz nedelje u nedelju ona skreće pažnju na razne manipulacije, mnogo toga što je ranije odbacivano kao teorija zavere, a danas je postalo predmet ozbiljnih analiza, ali i javne kritike. Najbolje eseje smestila je među korice ove knjige.

„Da li je vredno žrtvovanje ljubavi zarad pravde“, pitanje je jedne nevine devojke koja je izgubila sve. Bila je svedok zločina koji joj je uništio porodicu, a nakon nepravde koja je usledila, pobegla je daleko, kako bi sakupila snagu i povratila ono što joj pripada. U potrazi za dokazima, za svetlom u tami svoje duše, preduzima neke opasne korake na putu ka pravdi. Sve ima svoju cenu, pa tako i pravda, ali ona je spremna za najveće žrtvovanje svoga života, i počinje igru u kojoj će ili dobiti zasluženu nagradu ili izgubiti svoju najveću ljubav. To je ukratko zaplet knjige pod nazivom “Krvavi ranč” mladog autora Filipa Markovića.

 “Severni bulevar” nam dolazi iz pera Danila Štrbca. To je priča o porodici, o nekadašnjem Beogradu, o prvim ljubavima i rokenrolu, o Bulbuderu i običnim ljudima iz tog kraja, čija je sudbina slična hiljadama drugih, koji će se pronaći ovde sa svim nedaćama i sećanjima.         

Zoran B. Milovanović nam se predstavlja sa dva naslova – zbirkom poezije “Uzalud se budim” i knjigom kratkih priča “Odvojene stvarnosti”. Kroz kaleidoskop raznorodnih i raznovrsnih priča, što po stilu, a što po tematici i sadržaju, poigravanjem značenjima reči, simbola,  mitova i bajki, sa elementima crnog humora, autor se dotiče „običnog“ života „običnih“ ljudi, njihovih predrasuda, navika...

O Vlastimiru Nikoliću pisali su brojni domaći i strani kritičari: Aleksa Čelebonović, Miodrag Protić, Zoran Markuš, Dragoslav Đorđević, Alen Boske i mnogi drugi. Jedan od njih, Alen Boske, napisao je da „nas svaka slika, svaki crtež V.N. poziva da se nadnesemo nad suštinom“. Vlastimir Nikolić na svojim delima istražuje prostor – i vremenski i fizički. Njegova dela tako postaju polje na koje prenosi suptilne i nedodirljive motive, koji privlače gledaoce tajnom životnošću i nedokučivošću, a autor je to spojio u skupu eseja pod nazivom “Ja o njima, oni o meni”.

Sva ova, ali i još mnogo starih izdanja, po kojima je "Prosveta" prepoznatiljva već 75 godina, možete naći na našem štandu u prstenu Hale 1 Beogradskog sajma,  ili u našoj knjižari "Geca Kon" u ulici Kneza Mihaila 12 u Beogradu. Čekamo Vas, jer ovo je možda poslednji put da se “Prosveta” pojavljuje na ovoj najzačajnijoj svetkovini knjige.