You are here

"UZALUD SE BUDIM": O ČEMU PESNIK PEVA KAD JE REČ O LJUBAVI

"O čemu pesnik peva kada je reč o ljubavi? Da li je to žal za izgubljenom ljubavlju koja nikada nije uistinu ni mogla da bude ostvarena pa je samim tim ostala velika i nedostižna, jer „samo su nemoguće ljubavi velike“? Ili  su njegovi stihovi plod retkih i dragocenih trenutaka u kojima doseže vrhunac sopstvene uznesenosti, tako blizu ostvarenja smisla svog duhovnog postojanja u kome se gubi njegovo ja da bi postalo mi, kada svaka odvojenost od voljenog bića donosi bol i tugu?"

Možda odgovore na ova pitanja možete naći u novoj zbirci pesama Zorana B. Milovanovića, koja nosi naziv "Uzalud se budim", u izdanju "Prosvete".

"Istina je međutim da ljubav prevazilazi onoga koga volimo, vreme i prolaznost nemaju milosti prema trošnim srcima koja nisu u stanju da budu na neprekidnoj vatri osećanja, tako da se dogodi da jednog dana prođemo pored nekog koga smo voleli kao da je reč o strancu o kome ništa ne znamo i prema kome više ništa ne osećamo. U sećanju ostaje samo doživljeno stanje ljubavi, toplo, neizmenjeno, drago i pomalo setno…

Ne treba stoga napisane stihove poistovećivati sa muzom koja je bila zaslužna što su se oni pojavili, pesnici su ta prokleta bića naviknuta na neprestano umiranje tako da ih ni prava smrt ne može zateći nepripremljene, iz pepela svakog svog pada ti feniksi se uporno dižu da kroz bliski susret sa smrću odaju odu životu, da po ko zna koji put opevaju prolazne strasti i putenost tela, besmislenost egzistencije u ognju dragih očiju u kojima se nazire njihov sopstveni obrnuti odraz…

Sve je prolazno osim napisanih stihova, oni su jedini način da se zadrže trenuci večnosti…", kaže autor.

Zbirku možete naći u našoj knjižari "Geca Kon" u Knez Mihailovoj 12 u Beogradu ili poručiti putem naše internet knjižare.