You are here

KORPORACIJE KAO "VRAČEVI ŠEGRTI"

SVET u kome živimo menja se na zaprepašćujuće opasan i ružan način. Korporativni totalitarizam prodro je u sve pore života, izobličujući i devastirajući ne samo društva u kojima živimo, već i najtemljenije izvore opstanka kao što su voda, zemlja i vazduh. Korporativna "zelena magla" nadvijena je nad našim poljima, rekama i nebeskim svodom, u cilju uspostavljanja planetarne kontrole nad oranicama, semenom, vodom i vazduhom.

Upravo na ovo već godinama upozorava novinarka i spisateljica Mara Knežević Kern. Iz nedelje u nedelju ona skreće pažnju na razne manipulacije, mnogo toga što je ranije odbacivano kao teorija zavere, a danas je postalo predmet ozbiljnih analiza, ali i javne kritike. Najbolje eseje smestila je među korice knjige "Vračev šegrt", koju je nedavno objavila beogradska "Prosveta".

- Kada sam pre 15 godina odlučila da pišem za "Pečat" mislila sam da ću se baviti laganim temama iz ekologije. Ali počela sam da otkrivam šta se sve iza "zelene zavese" krije, i sada me ovo što radim podseća na kriminalistički triler - kaže Mara Knežević Kern u intervjuu za "Novosti". - Dala sam reč drugačijim glasovima, uglednim stručnjacima, naučnicima i istraživačima, koji godinama nastoje da demaskiraju pozadinu mantre o "spasavanju planete", proglašavajući je najprofitabilnijim biznisom 21. veka.

* Šta se skriva u ekološkom rajskom vrtu?

- Trojanski konj poretka za kontrolu čovečanstva, pod zastavom Agende 21, u svojoj utrobi nosi zvučne, omamljujuće brendove, kao što su održivi razvoj, borba protiv ugljen-dioksida, opasnost od klimatskih promena, zelena energija, genetski modifikovano seme za gladne... U "zelenom vrtu" gotovo sve reči imaju obrnuto značenje. Mantra o spasavanju planete tako lepo zvuči, ali slatkorečivi "vračevi šegrti" i ne kriju nameru da im je cilj uništenje prekobrojnih.

* Ko su "vračevi šegrti"?

- Korporacije kojima je samo interes bitan. Nema etike, nema morala, postoji samo ono što je profitabilno i ono što to nije. Da bi to prikrili, stavili su "zelenu zavesu". Bore se za zeleno biogorivo, a da bi ga imali, seku džungle, uništavaju živi svet, izbacuju ljude koji tu žive...

* Koje nam još trojanske konje podmeću?

- Džender filozofija je jedan od njih. Hoće da nas ubede da ne postoje muškarac i žena, da smo svi jednaki i da nas vaspitanjem formiraju. U Norveškoj je rađeno istraživanje o tome da li žene imaju posebne potrebe u odnosu na muškarce ili su im one indukovane vaspitanjem. Istraživali su postoje li muška i ženska zanimanja. Svim ispitanicima je rečeno da mogu sami da izaberu šta žele da rade. Utvrđeno je da je 90 odsto žena otišlo u medicinske sestre, a velika većina muškaraca u mašinske inženjere. Time je pobijena teorija da nas je društvo nateralo da žene biraju ženska a muškarci muška zanimanja. Bojim se da ne počnu našu decu da nagovaraju da preispitaju sebe umesto da ih ostave da na miru odrastu, pa neka se onda preispituju koliko god hoće.

* Koje još metode velike korporacije koriste za kontrolu čovečanstva?

- Jedna od perfidnih a veoma popularnih reči je vegan. Razmišljala sam o veganstvu, to je toliko pomodno i šuplje. Iza toga, moj je utisak, stoji opasan plan. Pitala sam neke vegane da li mogu da zamisle planetu, pašnjake, planine bez krava i ovaca, seoska domaćinstva bez kokošaka i svinja. Seljak neće da drži domaće životinje kao kućne ljubimce, a bez njih bi zavladala pustoš na planeti. Čime će se obrađivati veganske bašte ako nema prirodnog đubriva? Šta će jesti? GMO hranu. U popularisanju veganstva skrivena je želja da se kontroliše hrana, jer neće biti toliko voća i povrća koje nije genetski modifikovano. Pronašla sam grupe koje su veoma emotivno osetljive na patnju životinja i rade na pronalasku vakcine koja će od lava da napravi biljojeda.

* Koliko su "vračevi šegrti" uspešni, po vašem mišljenju, u sprovođenju svojih namera?

- Ne znam, ali najnoviji trend u Americi je da devojke protestuju protiv klimatskih promena, i ko zna protiv čega još, tako što su rešile da ne rađaju decu dok se ne sredi stanje na planeti. One rade upravo ono što žele velike gazde planete - da se što manje reprodukujemo i da ostane ta zlatna milijarda ljudi na planeti.

* Da li je i borba protiv emitovanja ugljen-dioksida, kao glavnog krivca za klimatske promene, deo "zelene strategije"?

- Ugljen-dioksid su stavili na optuženičku klupu da bi zaradili novac. Tako mogu da reketiraju zemlje trećeg sveta. Proglasili su ugalj gorivom koje najviše emituje ugljen-dioksid i priznali da će zbog toga najveću žrtvu morati da podnesu zemlje trećeg sveta. Kao što hoće da kontrolišu hranu, tako žele da upravljaju enegijom. Da nam isporučuju "zelenu energiju". Čim čujem "zeleno", znam da neki zeleni dolar stoji iza toga. Vetrenjače uopšte nisu "zelene". Kad sam bila u Kini, videla sam gde se proizvode. Sva ta tehnologija izliva se u jezera toksičnog mulja veličine jedne male države.

* U knjizi kažete da nije tajna da kiša, cunami, zemljotres već uveliko stoje na "stolu" ponude i potražnje...

- Oni se poigravaju klimom još od 1952. godine. Naučnici su priznali da su tokom operacije "Veštičji lekar" eksperimentisali sa suvim ledom i slavili su uspeh kada nisu mogli da zaustave pljusak. Ako je to bilo pre skoro sedamdeset godina, šta su sve do danas uspeli da izmisle igrajući se prirodom. Do sada je to bila teorija zavere, ali neke velesile tvrde da će ovladati klimatskim oružjem do 2025. godine. Kažu da imaju mehanizme da proizvedu oluje, poplave, zemljotrese... Mislim da se najviše igraju u svom dvorištu, jer im je najpristupačnije. A šire priču o štetnosti ugljen-dioksida da bi reketirali nas siromašne i donose besmislene zakone, kao, na primer, da biciklisti plaćaju takse jer proizvode više ugljen-dioksida ako voze brže.

* Može li običan, mali čovek da se izbori za sebe kad je, izgleda tako, sve okrenuto protiv njega?

- Problem je u prekomernoj potrošnji. Planeta više ne može da izdrži nezajažljive prohteve za novim i novim stvarima. Jedino rešenje u ovom užasnom kapitalističkom poretku je da stane potrošnja, da se zaustave nauka, tehnologija, napredak, da prikočimo i kažemo: hajde da vidimo šta nam stvarno treba. Ali kapitalizam bi onda propao.

* Koja se naučna otkrića najviše zloupotrebljavaju?

- Genetsko midifikovanje hrane. Jedan naučnik u Americi je otkrio da su žabe u bari u kojoj je bilo puno pesticida počele da menjaju pol. Stavio je žabe u akvarijum i dodao minimalnu dozu pesticida i posle kratkog vremena mužjak je počeo da dobija osobine ženke i obrnuto. Pokazao je da poremećaji u identitetu mogu da budu hemijske prirode. O tome se ćuti, jer bi oni koji na tome zarađuju mogli da izgube deo profita.

* Da li to znači da ni nauka više nije slobodna?

- Laboratorije kontroliše korporacija, a naučnici imaju zadatak da svoja otkrića podrede njihovim interesima. Zloupotrebljavaju se otkrića i u medicini i farmakologiji. Suočeni sa moralnim bankrotstvom civilizacije, možda bi trebalo da se setimo reči engleskog pisca Tomasa Brauna, koji je u "Religiji lekara" davne 1643. godine napisao: "Niko ne bi smeo da pristupi hramu nauke s dušom menjača novca." 

PROTIV PORODICE

- LjUDSKA bića oduvek su bila neiscrpan izvor za ekonomsku elitu, ali naša civilizacija započinje novi ciklus eksploatacije uvođenjem termina ljudski resursi. Od klasičnog izrabljivanja robovskog rada prešlo se na sofisticirane metode preuzimanja organa, kako od onih koji se opraštaju od života, tako i od onih još nerođenih. Sve agresivnija je i politika usmerena protiv porodice, praćena uskraćivanjem roditeljskog prava da porodični život organizuje u skladu sa sopstvenim etičkim nadzorima i tradicionalnim kodeksima.

KRAVE ĆE SPASTI SVET

- VELIKE korporacije hoće da unište seljaka, da ne bude konkurentan. Da tog malog čoveka oteraju u grad da bude rob i da oni zauzmu sve površine i da proizvode GMO. Čitala sam sjajnu knjigu "Krave će spasti svet", u kojoj je data analiza toga koliko je krava bitna za opstanak čovečanstva. Ali, "zeleni" govore da je i krava štetna za planetu, jer joj je izmet pun ugljen-dioksida. I zato bi krave trebalo skloniti. Sledeći je čovek. I on emituje ugljen-dioksid. Kad se on ukloni, planeta će biti slobodna.

                                                                                                        Dragana Matović (Večernje novosti)