You are here

Na čaju kod Ljilje Brik – Vesna Radović

Na čaju kod Ljilje Brik – Vesna Radović
Šifra:
05645110005
Cena:0,00 RSD
Prosek: 6 (1 glas)

Poetska zbirka pod naslovom „Na čaju kod Ljilje Brik“, iz pera Vesne Radović, sastavljena je iz dva tematska ciklusa: prvi je posvećen ruskim pesnicima i njihovim temama, dok u drugom delu autorka peva o ruševinama ljubavi, one koja je bolno prešla iz života u uspomenu i koju pesnički subjekt doživljava i opevava kao gorki talog iskustva prošlog vremena.

“Da poezija jeste jedno izvanredno provetravanje jezika, buđenje dubokih magneta među rečima i znakovima, jedan daroviti zaveslaj huka uma i milja duha, i svih onih zaumnih i zadušnih predela, govori nam i rukopis ove najnovije knjige pesama Vesne Radović, pod jako sugestivnim i izazovnim naslovom „Na čaju kod Ljilje Brik“. Sam naslov nas upućuje svojom asocijacijom, i svojom sugestijom na jedan kako poetički tako i, u geografski duhovnom smislu određeni prostor slovenstva i pravoslavlja. Sama dva ova ključna pojma iz naslovne sintagme, čaj, i Ljilja Brik, odaju i upućuju čitaoca na tematski krug ruskog pesništva,” ističe u svojoj recenziji književnik Blagoje Baković.

Biti na čaju kod Ljilje Brik, nastavlja Baković, znači učestvovati u razgovoru o velikoj ljubavi, o velikim temama sa onom koja je bila povod jedne od najvećih i najopevanijih ljubavi između nje i Vladimira Majakovskog, koja je ovom svetu donela jednu od najlepših ljubavnih pesama čovečanstva.

“A čaj i čajanka kao uobičajeni ritual ruskih druženja i okupljanja, otkrivaju nam, na motivskom i emotivnom planu jedan bliskiji, intimniji i familijarniji uvid u sapesničko i sasestrinsko doživljavanje ne samo te ljubavi, nego i ljubavi prema ruskoj poeziji i ruskim pesnicima. U potrazi za istinskom ljubavlju Vesna na jednoj strani nalazi ishodište u onoj večnoj, hrišćanskoj ljubavi, a na drugoj strani u ljubavi prema slovenskoj i pravoslavnoj majčici Rusiji. Ta dva užeta njenog pesničkog glasa natopljena su setnim osećanjem prema zavičaju i detinjstvu na jednoj, i povratku čvršćoj i tradicionalnijoj organizaciji stiha, naročito u rimi, na drugoj strani. Takva dva dela istog užeta su svezala zreli i plodonosni snop njenog poja u knjizi „Na čaju kod Ljilje Brik“, zaključuje Baković.

Pismo: 
Povez: 
Format: 
13x20cm
Izdavač: 
Prosveta
Godina izdanja: 
2017.

Slični proizvodi: